Rectus diastase og graviditet

In Graviditet og fødsel by admin2 Comments

Der er bekymringer nok, når man venter barn.

Hvis du selv er gravid, vil du formentlig nikke genkendende til, at tankerne om den forestående fødsel kan være overvældende. Det kan også være bekymringer om hvorvidt fosteret får nok vitaminer, vokser efter planen og om det bliver et raskt barn. Nogle bekymringer er vigtige og får dig til at træffe nye og bedre valg. Det kan f.eks. være at spise en mere varieret kost. Andre bekymringer behøver ikke helt den samme opmærksomhed.

 

Rectus diastase og katastrofetanker

Rectus diastase eller splittede mavemuskler er en tilstand, der kan være fornuftig at vide mere om. Det er ikke en farlig tilstand, hverken for den gravide eller det ufødte barn. Hvis du på forhånd har søgt information, kan det forebygge mængden af katastrofetanker. Det vil også give dig et par handlingsmuligheder. Rectus diastase og graviditet går nemlig hånd i hånd. I denne blog får du øvelser, som du kan bruge trods en splittet mave.

 

Hvornår opstår de splittede mavemuskler?

Faktum er, at alle gravide i 3. trimester oplever splittede mavemuskler. Har du været gravid flere gange, kan du have en rectus diastase længe før 3. trimester. Rectus diastase og graviditet er en af de tilstande nogen bekymrer sig meget om. Spørgsmålet er, om du bekymrer dig for meget?

Delte mavemuskler

Billede af Rectus diastase og graviditet

 

En rectus diastase er en brok

Når du er gravid, kan du ikke træne maven til en samling, og det er normalt. Det er ganske enkelt fordi fosteret fylder og får din mave til at udvide sig. Billedet er en kvinde i 3. trimester, som har en diastase, en brok midt på maven. Det er ikke farligt, men ser mærkeligt ud. Din kropsholdning er vigtig ved rectus diastase og graviditet

Når en rectus diastase konstateres undervejs i graviditeten, bliver din kropsholdning et af dine vigtigste indsatsområder. Din kropsholdning eller positionering, er den måde du står og går på. En god kropsholdning er en krop i alignment. Alignment giver en følelse af god energi og frihed. En god kropsholdning er fundamentalt vigtig for, at du undervejs i graviditeten ikke udvikler en diastase, som løber af sted med dig. 

En gravid med en god alignment

På billedet ser du en kropsholdning, hvor der er rimelig alignment på trods af en fremskreden graviditet. Det er svært at skabe en normal balance i muskelarbejdet under graviditeten, men man kan gøre meget for at kultivere og sørge for at f.eks. lændens muskler ikke bliver for dominerende. Dette blot med et fokus på kropsholdningen. Kropsholdningen bliver hermed en central spiller ved rectus diastase og graviditet.

En god alignment handler dybest set om at skabe en god balance mellem muskler, der skal arbejde og muskler, der kan slappe af.

 

Sådan kultiverer du til en god kropsholdning ved rectus diastase og graviditet:

 • stå med balancen midt på foden. Obs. på at du ikke har vægten på hælene.
 • fødderne er let adskilte. En højgravid vil f.eks. stå med større afstand mellem fødderne, end en gravid i 1. trimester. Det er helt normalt.
 • fødderne peger fremad og lidt ud til siderne, (obs ikke Charlie Chaplin fødder).
 • knæene er strakte, ikke overstrakte.
 • bækkenet er placeret i neutralstilling. Er du i tvivl om dit bækkens neutralstilling?: vip frem/tilbage med dit bækken, og find punktet midt imellem dine to yderpunkter. Dette er din neutralstilling. Din neutralstilling ændrer sig i takt med, at graviditeten skrider fremad, og maven tynger.
 • Lændens placering: et lændesvaj er naturligt og øges efterhånden, som maven vokser. Lændens position hænger sammen med bækkenets, derfor kan du modvirke et overdrevent svaj ved at arbejde på din lænds neutralstilling.
 • Skab bredde over brystkassen og juster dine skuldre, så du står afslappet uden løftede skuldre.
 • Nakken/hovedet er i naturlig forlængelse af ryggen. Tænk på Pinocchio, marionetdukken, som styres med snore. Hovedet holdes oppe og med et blik, der orienterer sig horisontalt.

Når muskler i ryggen overtager styringen

Når du møder modstand på at stå med god kropsholdning, kan det handle om flere ting. Typisk vil man som gravid udvikle stramme muskler i lænden. Hvis du ikke kan få musklerne løsnet ved bækkenkip, enten i stående eller når du ligger ned, kan det være en god løsning at få et par behandlinger. Det kan skabe en øget mobilitet og arbejde dig hen imod en bedre kropsholdning og færre gener.

 

Bækkenbundsøvelse som træning af m. transversus

Næst efter kropsholdning er bækkenbundsøvelser vigtige. Du bør bruge dit åndedræt til at få sat turbo på dit knib. Øvelsen kan ikke samle maven, men du vil mærke at maven løftes, når du arbejder. Det giver dig en god fornemmelse af, hvad træningen kan hjælpe dig med, når du har født og skal igang med øvelser, der hjælper til en samling.

 

Sådan gør du:

 • Læg dig på siden med bøjede knæ, pude mellem knæ og ankler.
 • Knib et par gange og mærk, at der sker et lille løft indad ved anus (endetarmen).
 • Når du har sikret dig, at du kan knibe, skal du tage en dyb indånding og knibe let på en udånding. Knibet skal føles som et smølfekys. Gentag til træthed. Husk også teknikken, når du ligger på den anden side.
 • Ved rectus diastase og graviditet giver det god mening at øve dig på den vigtige efterfødselstræning. Efterhånden som træningen i liggende bliver nem, bør du øve dig i flere stillinger.

Rectus diastase og graviditet kan give anledning til katastrofetanker. Håber du med bloggen får ro i sindet. Det er en god ide at få hjælp til træningen, hvis du synes, den er svær.

Hvordan er din rectus diastase? Skriv gerne en mail til mig på styrkditunderliv@gmail.com

Comments

 1. Jeg nåede ikke at få styr på mine delte mave muskler imellem 1. graviditet og nuværende graviditet, er blevet deltids sygemeldt pga. bækkenløsning og problemer med lænden kg det jan jk sagtens være, der er en sammenhæng. Håber inderligt at få styr på min krop igen, når baby engang er kommet ud (termin i april 2018). Tak for gode artikler og træningstips.

Leave a Comment