Styrk dit underliv

Sjælens muskel

In Psoasmuskel, Underlivssmerter, Yoga by admin2 Comments

Musklen “psoas major” kaldes også sjælens muskel.

Den sætning vender jeg tilbage til senere. Jeg er nemlig begyndt at få et større fokus på øvelser som “hofteåbner”, fordi jeg blev inspireret af en engelsk yogi, som havde arbejdet med dette fokus på egen krop. Når øvelser, som åbner hofterne anvendes, nedsættes spændingen i psoas samt i de muskler som bøjer i hofterne, hoftebøjerne. Når hofteåbning trænes i kombination med dybe vejrtrækninger, og man forestiller sig, at spændingen flyder ud af musklen, løsner det op, og der opstår mere energi til kropsstammen, vores torso.

 

Et eksempel på en stilling er supta baddha konasana:

Styrk dit underliv

 Jeg har afprøvet teknikken og oplever, at det virker! Min psoas-muskel slipper simpelthen sin spænding, og det styrker mig og giver energi. Det er ret simpelt og noget alle vil kunne gøre hjemme på stuegulvet. Når jeg kombinerer det med dybe vejrtrækninger i løbet af dagen, og når mit stressniveau stiger, hjælper det med at få min krop og mit sind stabiliseret. At genfinde balancen. Sjælens muskel, psoas major, er meget mere end en stabiliserende muskel. Det er et organ, som forbinder os med de dybeste behov for overlevelse og vores ønske om at blomstre og shine.

 Musklen er under stærk påvirkning af vores strukturelle balance. Vores muskelarbejde, fleksibilitet, styrke, bevægelsesfrihed, ledbevægelighed og organfunktion. Sjælens muskel udspringer fra begge sider af vores rygsøjle, fra 12. thoracale ryghvirvel til hver enkelt af de 5 lumbale ryghvirvler. Herfra fortsætter den lange muskel igennem maven, langs kropskernen ned til bækkenet. Den hæfter øverst på lårbenet.

 Psoas major, sjælens muskel, er den eneste muskel, som forbinder rygsøjlen med benene.

Musklen er også forbundet med vejrtrækningsmusklen diaphragma via bindevæv og fascier. Den tætte forbindelse gør den modtagelig for ændringer i sindet. Når vi er stressede, angste og triste påvirkes åndedrættet og hermed muskelspændingen. Omvendt er glæde, latter og dybe vejrtrækninger også faktorer som påvirker, men i positiv forstand. Musklen slapper af og slipper.

 En anspændt psoas-muskel giver ikke blot strukturelle problemer, det fastlåser organerne, presser nerverne, påvirker vores bevægelser og forstyrrer diaphragma. Når musklen konstant er anspændt, kan den blive for kort og være årsag til smertefulde tilstande. F.eks. lændesmerter, korsbensmerter, knæsmerter, menstruationssmerter, barnløshed og fordøjelsesbesvær.

 Mon ikke vejen til sjælens muskel går gennem et afslapningsprogram? Jeg tænker, at det kan være et godt sted at begynde. Det er også værd at få kikket på, hvad musklen prøver at fortælle. Man skal være klar til at rette sin nysgerrighed mod psoas og blive mere opmærksom.

Sjælens muskel grounder os til jorden, vi kommer i kontakt, og energi kan flyde uhindret.

 

Lytter du til din sjæl, og er du klar til at arbejde med de beskeder, musklen sender til dig? Et lille skridt i den rigtige retning kan være nok til at mærke en stor forskel. Dette citat siger det hele og på en gang: “lige meget hvor du går hen, er du der”, Jon Kabat-Zinn. Ingen siger, at det er nemt i praksis, men øver man sig lidt, bliver det lettere.

 

Har du lyttet til sjælens muskel idag?

Comments

Leave a Comment